Yayınevi yöneticileri, çok satan kitaplar yazmanın formüllerini verdi
Elif Şafak’ın Aşk’ı niçin satış rekorları kırdı? Da Vinci Şifresi’yle ortalığın tozunu attıran Dan Brown’un kazandığı inanılmaz şöhretin sırrı ne? Harry Potter’ın elektrik parasını bile ödemeyecek kadar yoksul olan yazarı J.K. Rowling nasıl dünyanın en zengin kadını oldu? Çok satan roman yazmanın gizli formülü var mı?
Tıpkı sinemada, bilgisayarda, televizyonda olduğu gibi kitap sektörünün de çok satanları var. Dan Brown, J.K. Rowling, Stephen King, Stieg Larsson, Adam Fawer, Stephenie Meyer, Paulo Coelho, Jean-Christophe Grangé, Umberto Eco gibi yazarların romanları tüm dünyada çok satıyor. Ayrıca Elif Şafak, Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Tuna Kiremitçi ve Ahmet Altan gibi Türk yazarlar da neredeyse her eserlerinde çok satan yaratmayı başarıyor. Çok satan bir kitap yazmanın püf noktaları olup olmadığını araştırdık, yayınevi yöreticileriyle de konuşarak altın formülleri ortaya çıkardık.
DENİZ YÜCE-Doğan Kitap
“Dil oyunları sevilmiyor”
Çok satan olmak için bazı tavsiyelerim var: Yazmadan önce okumak, okumak, okumak… Sonra da içinden geldiği gibi yazmak. Okur, kendini kahramanın yerine koyabildiği, mekânı zihninde canlandırabildiği hikâyeler istiyor. Dil oyunlarından ziyade kolay takip edilecek cümleleri yeğliyor.
MELTEM ERKMEN-Epsilon
“Eğilimleri hissetmek gerek”
Eğilimleri hissetmek, özlemlere hitap etmek ve bunları okuyucunun beynine ya da yüreğine dokunacak biçimde kaleme almak gerek. Alacakaranlık dizisinin yaratıcısı Stephenie Meyer’in başarısı burada. Tutkulu bir aşka özlem o kadar artmıştı ki, Meyer böyle aşkların hâlâ yaşanabileceğini gösterdi.
DEMET ALTINYELEKLİOĞLU-Yazar
“Uçacak kadar hayal edin”
Çok satan birkaç kitabın yazarıyım ama özel bir formülüm yok. Ama size som altından bir kural verebilirim: Uçmayı başarabilecek kadar çok hayal etmeli, ama yeniden iki ayağınızın üzerine konabilecek kadar da mantıklı olmalısınız.
“Kadınlar roman okuyor erkekler sevişiyor”
Artemis Yayınları’nın yöneticisi Ilgın Sönmez Toydemir’e göre kadın okurlar yayıncıların gözbebeği:
“Kadın duygusal tatmin ararken, erkek eylem istiyor. Kendi hayatında aradığını bulmakta zorlanan kadın, çıkışı sinemada ve romanda arıyor. Erkek ise evde kitap okumak yerine arkadaşlarıyla maç seyrederek, politika konuşarak, balık avlayarak ve daha sık sevişerek sıkıntısını gideriyor. Çok okunmak isteyen biri, önce kitap kurdu, sonra dil ve hikâye cambazı olmalı. Psikoloji ve sinemadan anlamalı. Ekonomi yönü güçlü olmalı. Ekonomi duygusu olmayan yazar, hikâyesini gereksiz ayrıntılarla doldurur.”
UZMANLARINDAN 7 KURAL
1- Çok satanların ortak özelliği, sinemaya ya da televizyona uyarlanabilir olmaları ve müthiş bir görsellik içermeleri. Hollywood’un para makinelerinden Dan Brown ve Stephen King’den Türkiye’de televizyon yapımcılarının gözdesi olan Ayşe Kulin’e, burada sözünü ettiğimiz tüm yazarların kitapları bu özellikleri taşıyor.
2- Aşk her zaman en gözde tema. Hele hikâyenin sonunda aşk, tüm engellere rağmen galip geliyorsa… Elif Şafak’ın satış rekorları kıran romanı Aşk, buna en müthiş örnek.
3- Çok satanlar arasında sadece kurgu eserler yok; inceleme ve araştırma kitapları, komplo teorileri, anı ve biyografiler de var. Hikâyenizi tarihi bir arka plana dayandırabilirseniz kitabınızın çok satması garanti. Ahmet Ümit’in İstanbul Hatırası adlı romanının çok satanlar listesinde uzun süre kalması hiç şaşırtıcı değil.
4- Bir ilki gerçekleştirmek de çok önemli. Çok satan kitapları taklit eden ikinci el uyarlamalar orijinalleri kadar başarılı olamıyor. Kanıt isteyenlere soralım: Orhan Pamuk ve Umberto Eco taklitlerinin adlarını kaç kişi hatırlıyor?
5- Okur kitlesini, hem Türkiye’de hem dünyada kadınlar oluşturuyor. Daha çok aşk temalı romanları; Canan Tan’dan Candice Bushnell’e, en hafifinden en hüzünlüsüne aşkı farklı şekillerde anlatan yazarları tercih ediyorlar. Erkekler ise Jean-Christophe Grangé tarzı polisiye gerilimlerle inceleme ve araştırma kitaplarına yöneliyor. Elif Şafak gibi yazarlarınsa uniseks, yani hem kadınlardan hem erkeklerden oluşan bir okur kitlesi var.
6- Kişisel gelişim, günümüzün vazgeçilmez kitap türü. Zira kısa yoldan mutluluk ve başarı vaatlerine herkes bayılıyor. Simyacı örneğindeki gibi romanlarını kişisel gelişimle harmanlayan Paulo Coelho’nun başarısının sırrı burada.
7- Çok satanlarda aslolan hikâye. Tıpkı Ayşe Kulin’in ya da Dave Eggers’in kitapları gibi. Sağlam kurgunun önemini iyi bilen Kulin ve Eggers, ne anlattığını önemsediğimiz yazarlardan. Deneysellik arayışındaki yazarların kitapları çok satanlar arasına giremiyor.
HABERTÜRK