Ana SayfaHaberMutlaka Okuman Gereken 15 Yazar Günlüğü

Mutlaka Okuman Gereken 15 Yazar Günlüğü

Kitapseverler için yazarların eserleri kadar yaşamları ve yazım süreçleri de hep merak konusu olmuştur. Özellikle de söz konusu sevdiğiniz bir yazarsa onların ruh hallerini, çevreleriyle olan ilişkilerini, dünya görüşlerini kısacası onların dünyasını merak edersiniz. Yazarların dünyasına tüm çıplaklığıyla ışık tutan günlükler de bu nedenle hep ilgi çekici olmuştur. Bu yazımızda kitapseverlerin mutlaka okuması gereken yazar günlüklerine yer verdik.

Günlükler – Franz Kafka

Hayattayken değeri bilinmeyen, öldükten sonraysa tüm dünyanın tanıyıp sevdiği yazarlardan biri olan Franz Kafka’nın 1909 – 1923 yılları arasında yazdığı günlükler dostu Max Brod tarafından kitaplaştırıldı. Yazarın Prag’daki yaşamını, babasıyla olan ilişkisini, pişmanlıklarını ve özel yaşamına dair daha pek çok şeyi öğrenebileceğiniz Kafka’nın Günlükleri, yazarın gerilimli bir ruh haline sahip dünyasını keşfetmenizi sağlayacak.

Bir Yazarın Günlüğü – Virginia Woolf 

Sylvia Plath’ın “Virginia Woolf’un Bir Yazarın Günlüğü’nü okumak bana cesaret verdi… Muhakkak okunması gereken bir kitap.” sözleriyle tanımladığı kitap modern edebiyatın büyük isminin 1918’den 1941’e kadar olan süreçte yazdığı günlüklerden oluşuyor. Yazarın iç dünyasını keşfetmenin yanı sıra yazma sürecine dair önemli bilgiler de içeren Virginia Woolf’un günlüğüne mutlaka göz atmalısınız.

Günlükler – Sylvia Plath

30 yıllık kısacık yaşamına birbirinden değerli eserler sığdırmış, yaşadığı fırtınalı hayatı dramatik bir intiharla sonlandırmış olan Sylvia Plath’ın Günlükler adlı kitabı yazarın son 2 yılını konu alıyor. Yazarın hem özel yaşamındaki hem de edebi alandaki mücadelesini anlatan kitap önce eşi tarafından sansürlenerek yayımlanmış olsa da yıllar sonra özgün haline oldukça yakın bir şekilde yeniden okuyucuya sunuldu. Özellikle de Amerikan edebiyatının melankolik prensesi Sylvia Plath’ın hayranlarından biriyseniz bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Özel Günceler: Apaçık Yüreğim – Charles Baudelaire

19. Yüzyılın en önemli şairlerinden biri olan Charles Baudelaire’nin Işıntılar ve Apaçık Yüreğim’den oluşan özel günceleriyle birlikte yazışmalarını da içeren kitap, usta yazarın dünya ve sanat görüşünün yanı sıra kişisel yaşamını da keşfetmek isteyenlerin başvurması gereken bir kaynak.

Jurnal – Cemil Meriç

Etkileyici üslubu ve özgün düşünceleriyle Türk Edebiyatında ayrı bir yere sahip olan Cemil Meriç’in kendine, çevresine, tarihimize ve dünyaya dair düşüncelerini aktardığı Jurnal iki cilt olarak yayımlanmıştı. Yazarın anılarını, duygularını, itiraflarını, yaratım sürecini içeren ve bir nevi hesaplaşma veya vasiyetname de diyebileceğimiz Cemil Meriç günlüğü, yazara yakından bakmak isteyenleri tatmin edecek bir kitap.

Aynalar Günlüğü – Salâh Birsel

Türk Edebiyatında günlüğün bir tür olmasını sağlayan Salâh Birsel’in Aynalar Günlüğü’nde yazar okuyucuyu kendisiyle özel bir söyleşiye davet ediyor. Günlük türünde verilen ilk ödülün de sahibi olan yazarın Günlükler dizisinin üçüncü kitabı olan Aynalar Günlüğü kitaplara, yazarlara, insanlara, sokaklara ayna tutuyor.

Bir Hüzün Güncesi (Günce 1914-1922) – Katherine Mansfield 

Kısa öykünün tanrıçası olarak tanımlanan ve modern akımın öncülerinden biri olan Katherine Mansfield’in yaşamı da ne yazık ki öyküleri kadar kısa oldu. 35 yıllık kısa yaşamının önemli bir kısmına dair paylaşımları ise Bir Hüzün Güncesi (Günce 1914-1922) adıyla yayımlandı. Kısa öykünün edebi bir tür olmasında büyük pay sahibi olan yazarın kitaplarındaki derin gözlem gücünü yansıttığı güncesi yazarı keşfetmek için iyi bir başlangıç.

Günlükler – Stefan Zweig

Yaşadığı dönemin üretken yazarlarından biri olan Stefan Zweig’in Günlükleri, yazarın trajik bir intiharla sonlanan acı dolu yaşamını anlatan bir belge niteliğinde. Tanıklık ettiği savaşlara büyük bir duyarlılıkla yaklaşan, dünyanın değerlerini kaybettiğine inanarak Hitler zamanında karısıyla birlikte ölümü tercih eden yazarın günlükleri yazarı tanırken aynı zamanda onun kitaplarını besleyen temeli de anlamaya yardımcı oluyor.

Huzursuzluğun Kitabı – Fernando Pessoa

Huzursuzluğun Kitabı listemizdeki diğer günlüklerden biraz ayrılıyor. Portekiz edebiyatının önemli ismi Fernando Pessoa’nın ölümünden sonra bitmemiş yapıtlarıyla birlikte bulunan Huzursuzluğun Kitabı’nın kurmaca bir karakterin anlattığı bir roman mı yoksa roman kahramanının yerine geçen yazarın düşüncelerini anlattığı bir anlatı mı olduğunu ayırt etmek zor. Tarihten, mitolojiden, edebiyattan, ruhbilimden haberdar bir 20. yüzyıl insanının güncesi olarak tanımlanan Fernando Pessoa’nın günlüğünü mutlaka okumalısınız.

Damla Damla Günler – Adalet Ağaoğlu  

Damla Damla Günler için Türk edebiyatının başlıca günlüklerinden biri desek yanlış olmaz. “Oyun yazarı” Adalet Ağaoğlu’ndan “romancı” Adalet Ağaoğlu’na dönüşen süreci okuyucuya adım adım sunan ve iki cilt halinde yayımlanan Adalet Ağaoğlu’nun günlüğü aynı zamanda yazarın ilgilerini, meraklarını, analizlerini, dünyaya bakışını yansıtıyor.

Gündökümü – Bir Uyumsuzun Notları – Tomris Uyar

Öykü ve çevirileriyle tanıdığımız Tomris Uyar’ın 25 yıl boyunca tuttuğu günlükleri Gündökümü – Bir Uyumsuzun Notları 1 ve Gündökümü – Bir Uyumsuzun Notları 2 olarak iki ciltte yayımlandı. Yazarın anılarını, eleştirilerini, dostluklarını anlatan günceler yazarın yaşamının yanı sıra edebiyat konusundaki gözlemlerini de yansıtıyor.

Günler – Cemal Süreya 

Türk şiiri dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Cemal Süreya’nın anı, otobiyografi ve deneme türlerini iç içe işlediği 993 günceden oluşan günlüğü şairin pek çok şair, şiir ve dergi üzerine görüşlerini de içeriyor. Cemal Süreya’nın günlüğü, İkinci Yeni hareketinin önemli isminin düşüncelerini keşfetmek isteyenler için ideal bir seçim.

Yolculuk Günlükleri – Albert Camus

Yolculuk Günlükleri; YabancıVeba gibi önemli yapıtların Nobel ödüllü yazarı Albert Camus’nün İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1946’da Amerika Birleşik Devletleri ve 1949’da Güney Amerika’ya yaptığı gezilerde tuttuğu notları içeriyor. Albert Camus’nün günlüğü yazarın iç dünyasını keşfetmenin yanı sıra okuyucuya ham notlardan, işlenmiş eserlere nasıl geçiş yaptığını görme şansı da veriyor.

Günlük – Oğuz Atay

TutunamayanlarTehlikeli Oyunlar gibi klasiklere imza atmış Oğuz Atay’ın iç dünyası da edebiyata ilgi duyanlar için hep merak konusu olmuştur. Çıkış noktası yazarın son yıllardaki yalnızlığı olan Oğuz Atay – Günlük aynı zamanda okuyucuya Oyunlarla Yaşayanlar’ın oluşum sürecine dair bilgi de veriyor.

Balkan Harbi Hatıraları – Ömer Seyfettin

Hikâyeleriyle Türk Edebiyatının unutulmaz yazarları arasına girmiş Ömer Seyfettin’in Balkan Harbi sırasındaki esaretini ve yaşadıklarını konu alan Balkan Harbi Hatıraları aynı zamanda yazarın hayatı, eserleri hakkında da bilgi veriyor. Kitap bir günlüğün ötesinde tarih meraklılarının da ilgisini çekebilecek nitelikte.

https://kidega.com

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

BAŞLIKLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DİĞER YAZILAR

Dahası - Ötekiler - BAŞKASI

Kemirgen

... sen kalkıp gittiğin zaman paydos zilinden sonra çocuk püskürten okul kapısı gibi özlemeler savuruyor üstüme aşk sen gidiyorsun ben bomboş kalıyorum içimde gezen yalnızlığın ayak seslerinin yankısı tırmalıyor bedenimi dışarı...

İnsana Dair Deneme

Gelin (çünkü hayatın bize sağlayabildiği Bizi biraz gözetmek ve sonra ölmeye bırakmaktır) tüm insan manzaraları üzerine uzun uzun söyleşelim; Büyük bir hayretle! Ama plansız değil; Vahşi...

Kutsal Merkezler

Bazı yerlerin insanlar üzerinde kuvvetli etkisi olduğunu sanırım hiç kimse inkar etmez. Görünüşe göre bu yerler arasında en iyi bilinen Mısır'dır, zira oradan dönen çoğu...

Dolunay ve Kırmızı

Karısını öldürdüğünde henüz 20’li yaşlarında genç bir adamdı. O zamanlar hayatın ya da ölümün ne olduğunu tam olarak bilmiyordu. Ama azimliydi, öğrenmesi fazla uzun...

Şiirsel Gerçeklik

Ortaklıksız bir evrendir o, daha büyük bir evrene bağlı olmayan, tanrısız bir evren, çünkü asla yalan söylemez, çünkü olacak olanı olmuş olanla asla karıştırmaz. Bütün...

Bence Artık Çıkmalısın

Dur dedi sinirli köpek, Geçemezsin! Sen belki başı boşsun, Belki de diğer köpekler gibi gevşek.. Her yol yürünebilir, Her yeri görebilirsin, Ama giremezsin! Durman gereken yer, görmen gereken yerlerden Daha önemlidir. Bastığın toprak Bazen...

Yeni Kapınız Hayırlı Olsun

Sultan IV. Murat, kılık değiştirerek halkın arasında dolaşmaktan çok hoşlanırmış. Koyduğu yasaklara uyulup uyulmadığını da yerinde denetlermiş tebdil-i kıyafet gezerken. Bir gün yine kılık...

“Poetika” İnsan Yazgısının Sanattaki İzdüşümleri

Felsefenin biricik mesaisi insandır, diğer bir söylemle felsefe eylemelerimizin kaynağı da sonucu da insandır: Felsefe varsa insan oradadır ve işin başındadır, insan yoksa felsefe...

Bazen

Yıldızları süpürürsün, farkında olmadan, Güneş kucağındadır, bilemezsin. Bir çocuk gözlerine bakar, arkan dönüktür, Ciğerinde kuruludur orkestra, duymazsın. Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın. Uçar gider, koşsan da tutamazsın... William Shakespeare

Niçin Tahtaya Vuruyoruz?

Meşe ağacına insanların ruhani bir değer vermesi çok eskilere dayanır. Ağacın yüksekliği ve sağlamlığı nedeni ile bazı güçlere sahip olduğuna inanılıyordu. Tahtaya vurma inancı...

Çocukluğum Gidiyor

Çocukluğum sanki onun göğsünde kabarmıştı.. Sınırlarımı aşarcasına huzurluydum. Kokusu ciğerlerime öyle işlemişti ki, sanki herkes onun gibi kokuyordu... Gitmemesi gerekiyordu... İkimizin de tek dileği buydu. Ama elimizden...

İntihar Bir Çözüm mü?

Aralık 1924’te yayınlanan La Révolution surréaliste dergisinin ilk sayısında şöyle bir duyuru yer almaktadır: “ANKET: İnsan yaşar, insan ölür. İradenin tüm bunlarda payı ne?...

Bokun Sosyolojisi

"Oturmadan önce götünüzden izin isteyin." Augustinus: "Dışkı ile idrar arasında doğarız." Böylece yaşamımız boyunca kendi excretalarımızla (ifrazatlarımızla) bir mücadeleye gireriz. Excretalar kültürel anlayışımızı, duruşumuzu,...

Kafka’nın Kayıp Metinleri İstanbul’da

İstanbul, 8-9 Mart’ta Franz Kafka ile ilgili önemli bir konferansa ev sahipliği yapacak. İstanbul, 8-9 Mart’ta yapılacak Franz Kafka Konferansı'nda Prof. Kathi Diamant, Kafka’nın 1933’te...

Fatih’i İstanbul’a Sokmayan Adam

Birçok büyük hükümdarın olduğu gibi, Fatih Sultan Mehmet'in de efsane ve öykülerde ismi geçmiş sıkça. İşte bunlardan biri... Fatih Sultan Mehmet İstanbul'a yerleştikten sonra,...