Pi

Maximillian Cohen sayılara takıntılı bir Wall Street müdavimidir. İşi gereği sürekli sayılarla içe içedir. Etrafındaki her şeyi sayılara ve şekillere bağlayan Maximillian Cohen gün geçtikçe akli dengesini yitirir. Bu yetmezmiş gibi bulduğu sayı dizileri ve kodlar yüzünden  Yahudiler (Kabalistler) tarafından sürekli izlenmektedir. Maximillian Cohen’ in bu yüzden hayatı tehlikeye girer. Bu genç adam sona yaklaştığını bilir ve en sonunda tanrıyı gördüğünü iddia eder. İşler bu aşamadan sonra çıkmaza girer. Kabalistler onun peşindedir ve sayıları istemektedirler. Sayılar tanrının asıl adının bu dünyadaki yansımasıdır.

Matematik doğanın dilidir.

Darren Aronofsky’ nin ellerinden çıkan Pi, Yahudi mistisizmi sayılan Kabala öğretisinden hareketle, hayat, tanrı ve dünya üzerine yorum getirmeye çalışan bir film. Aronofsky, Da Vinci, Öklid, Archimed gibi doğa bilimcilerine de atıf yapmayı unutmamış. Kendine has geçişlerle sahneleri çeken yönetmen bu filmde de hareketli kamera tekniklerini kullanmış. Siyah beyaz çekilen Pi izlenmesi gereken kült bir film.

Doğada her yerde şekiller vardır ve bu şekil spiraldir. Bu hem bir kaos hem de ilahi bir düzeni işaret etmektedir.

Can Murat Demir

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DİĞER YAZILAR