Ana SayfaÇ(alıntı)Derrida "Sevgi" Hakkında Konuşuyor

Derrida “Sevgi” Hakkında Konuşuyor

Sevgi hakkında ne demek istersiniz?

Ne hakkında? Sevgi. Sevgi mi, ölüm mü? Sevgi, ölüm değil. Ölüm hakkında yeteri kadar şey duyduk. Sevgi? Sevgi. Sevgi hakkında söyleyecek bir şeyim yok. Bari bir soru sorun. Durduk yere sevgiyi inceleyemem. Bir soru sormalısınız. Sevginin genelliği hakkında konuşma yetim yok. Yok. Belki de istediğiniz şey kamera karşısında sevgi hakkında diyecek bir şeyimin olmamasıdır. Genelde sevgi hakkında kafam bomboştur. Felsefenin neden sevgiden bahsettiği konusuna gelirsek. Yine diyecek bir şeyim yok, sadece klişelerden bahsedebilirim.

Platon sık sık bu konuda konuştu, belki sizin de diyecek iki çift lafınız vardır?

Ben de biraz düşündüm bunu ve bu konuda sorulabilecek ilk soru “kim” ve “ne” arasındaki farkın ne olduğudur. Birini mi sevmek, yoksa bir şeyi mi sevmek? Varsayalım ki, birini sevdim. Birini sırf eşsiz bir biçimde o olduğu için mi sevdim? Seni sen olduğun için seviyorum. Yoksa özelliklerini mi sevdim; güzelliğini, zekanı? Birini mi severiz, yoksa biri hakkındaki bir şeyi mi severiz? “Kim” ve “ne” arasındaki fark sevginin kalbidir ve kalbi ikiye böler. Sevginin kalbin işi olduğu söylenir. Kalbim birini sırf o kişi eşsiz diye mi sever yoksa öyle biri olduğu için mi sever? Sevgi çoğunlukla bir çeşit baştan çıkarma ile başlar. Biri çekici gelir, çünkü şöyledir veya böyledir. Tam tersine, öteki insanın sevgimizi hak etmediğini fark ettiğimizde sevgi hayal kırıklığına uğrar ve ölür. Artık öteki insan şöyle veya böyle değildir. Sevginin ölümünde, biri ötekini sevmeyi bırakır ama kim oldukları yüzünden değil, şu veya bu şekilde oluşları yüzünden. Demem o ki, sevginin tarihi, sevginin kalbi… “kim” ve “ne” arasında bölünmüş durumdadır.

Jacques Derrida Belgeseli 2002
Çeviri: Ümid Gurbanov
Edit: Can Murat Demir

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

DİĞER YAZILAR