Ana SayfaDENEMEDerrida ve Filozofların Hayat Öyküleri

Derrida ve Filozofların Hayat Öyküleri

Size şu anekdottaki soruyu sormak istiyorum. Biyografi konferansınızda Heidegger’dan alıntı yaparak Aristoteles’in hayatının şöyle özetlenebileceğini aktardınız: “Aristoteles doğdu, düşündü ve öldü.” Sonra Marguerite (Eşi) ile olan ilişkinizi sorduğumda bana sadece olguları ve tarihleri verebileceğinizi söylediniz. Bu konu hakkında bir yorumunuz var mı?

Heidegger’ın söylediği, bir filozofun doğumu, ölümü ve düşünceleri şeklinde özetlenebileceği fikrine katıldığımı tamamen söyleyemem. Ve neden katılmadığımı açıklayabilirim. Yine de ona yakın hissediyor, ne dediğini anlıyorum. Ve bir bakıma onun inançlarını pekala onaylıyorum. Şöyle ki, birisinin hayatı, ayrıntıları anekdotları, günlük yaşamı sadece yarım yamalak anlatılabilir. Bu yüzden benim ve Heidegger için bilinmesi önemli olan tek şey o kişinin felsefi olarak Ne düşündüğü ve yazdığıdır. Bizden daha fazla bilgi alamayacağınızı söylediğim demin izlettiğiniz klipte bir şeylerin gizli kalmasına inandığım için böyle demedim. Kamera karşısında yalnızca birkaç sözün söylenebilmesinin yarattığı koşullar altında kişisel şeyler hakkında konuşmak çok zor. Çok gizli şeyleri açığa vurduğumda bile onları hikaye şeklinde anlatmam. Zaman zaman kesin olayları, olguları, tarihleri aktarırım aksi takdirde bir anlatıyı kaleme alamam. Bu yüzden, bir soru benim için anlatım sorudur ve bu da her zaman çok önemli bir soru olmuştur bana göre.

Hep demişimdir:
Hikaye anlatamam. Hikaye anlatmayı severim ama nasıl anlatılacağını bilmem. Her zaman anlatmak istediğim hikayenin anlatılınca bir şekilde yetersiz kalacağını hissederim. Bu yüzden hikaye anlatmaktan vazgeçtim.

Jacques Derrida Belgeseli 2002
Çeviri: Ümid Gurbanov
Edit: Can Murat Demir

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

DİĞER YAZILAR