Ana SayfaSpiritizmGeldin mi, Ey Ruh?

Geldin mi, Ey Ruh?

Hiç ruh çağırdınız mı? Eğer cevabınız olumsuzsa, çok yazık. Günümüzde, herkes işini gücünü bırakıp, masa başında ruhlarla sohbet ediyor artık. “Hadi canım, olur mu?” demeyin. Sorun bakalım eşe dosta, mutlaka çıkacaktır birisi. Özellikle hanımlar arasında en çok ilgi çeken konulardan biri de bu oldu şimdi. İsterseniz gelin, Nazan ile Gülden’in ruhlarla nasıl konuştuklarını bir görelim:

Salondaki masanın etrafında beş kişi oturmuş, heyecanla Nazan’a bakıyoruz. Masanın ortasında, ters çevrilmiş bir kahve fincanı. Etrafında da çember biçiminde dizilmiş küçük kâğıtlarda alfabenin harfleri. Fincanın iki yanında, “evet” ve “hayır” yazan iki küçük kâğıt daha. Nazan gözlerini kapamış, kendince dua ediyor. Gülden de öyle, elleri önünde uykusu gelmiş gibi durgun.

Kimsede çıt yok. Nazan’ın duası bitmiş olmalı. Gülden’le ikisi, sağ ellerinin işaret parmaklarını fincanın dibine dokundurdular. Nazan yüksek sesle soruyor:

“Ruhlar âleminden Nazmiye Sarıdağ’ın ruhunu davet ediyoruz… Ruhlar âleminden Nazmiye Sarıdağ’ın ruhunu davet ediyoruz… Nazmiye hanım, eğer geldinizse lütfen “evet”e doğru gidin!… Nazmiye hanım…”

İşte, fincan hareket etmeye başladı. Ağır ağır “evet” yazan kâğıda doğru gidip yanında durdu. Sonra yine orta yere döndü. Masanın etrafındakilerde belirsiz bir kıpırdanma. Yanımdaki genç adam kuşkulu, hemen olayı kendince yorumlayıp rahatlamak niyetinde: “Bunlar fincanı parmaklarıyla itiyorlar. Bırakın numara yapmayı!” Fincan yeniden harekete geçti, önce “i” sonra “n”, devam ediyor. Herkesin gözü fincanın gittiği harflerde. “İnançsız olma” yazdı ve yine orta yere döndü.

Yanımdaki biraz tedirgin, “madem öyle, söyle bakalım. Babaannem ne zaman ölmüştü?” Cevabı okuyoruz: “16 Nisan 72, sabah.” Orada oturanlardan kimsenin bilemeyeceği bir şey bu. Adam bu sefer heyecanla gülüyor. “Telepati bu. Aklımdan geçti, Nazan da algıladı işte.”

Fincan yine harekette. Sıra ile harfleri dolaşıyor: “Üç dakika sonra zil çalacak ve postacı İzmir’den bir telgraf getirecek” dedi. Masanın etrafında bir heyecan dalgası. Her kafadan bir ses çıkıyor. Kapının zili çaldığında, bir sessizlik. Nazan’ın annesi gidip açıyor. Postacının sesiyle birlikte donup kalıyor oturanlar.

İnsan, görmeden inanamıyor bir türlü. Nazan ile Gülden’in parmak uçlarıyla dokundukları fincan, gerçekten kendiliğinden hareket ediyor gibiydi. Diyelim ki, onlar ittiler. Ama yazdıkları şeyleri bilmelerine imkân yoktu. Bazı konuları orada oturan kimse bilmiyordu, telepatiyle algılamaları da mümkün değildi. Öyleyse, kimdi görünmeden gelip fincanı hareket ettiren? Belki de masanın etrafına oturanların birlikte oluşturdukları esrarengiz bir güç sayesinde olmuştu bütün bunlar.

ENDER KİŞİLER MEDYUM OLABİLİR

Eskiden “Spiritizm” adı altında yapılan deneyleri gittikçe geliştiriyorlar. Onların da ilk deneyleri, bizim fincan etrafında oturmamıza benzer. Daha sonra, “ruhlarla irtibat” kurmak için özel yeteneği olan kişileri, yani medyumları aracı olarak kullanmışlar.

Bu “medyum” denilen kişiler, hassas yapılı, değişik bir duyarlılığı olan, radyo alıcısı gibi aracılık eden insanlar. Neye mi aracılık ediyorlar? Öbür âlem dedikleri ve insanın öldüğünde ruhunun varlığını sürdürdüğü yerle bizim aramızda, tabii. Bu özel yetenekleri sayesinde, bilgili bir uzmanın kontrolünde, ölmüş bir insanın ruhuyla konuşmamız mümkün oluyor.

Yani, şimdi onlar ölmüş birisinin ağzından konuşuyor diye, ruhların varlığını hemen kabul mü edeceğiz? Hayır. Zaten, bu konuyu araştıranlar bizden de şüpheci. Çoğu tıp doktoru veya doğa bilimleri uzmanı. Bir sahtekârlık olmasın diye neler yapmamışlar ki. Medyumun ellerini ayaklarını bağlamışlar, ağzına burnuna tüpler sokmuşlar, kafasına elektrodlar takmışlar, çevresinde manyetik alan oluşturmuşlar. Sonuç hep şu: Bildiğimiz dünya ortamının ötesinde, maddi olmayan ama şuurlu bir varlık topluluğu var.

Bu varlıkların söylediklerine bakılırsa, insan ölünce bedeniyle ilişkisini kesiyor. Aslında, ölen şey beden. Onu kullanan insan ruhu serbest kalarak, “ruhlar âlemi” denilen bir ortamda varlığını sürdürüyor. Biz, burada bedenimize bağlıyken, bunun farkına varamıyoruz. Hani insan pür dikkat bir filmin heyecanına kapılmışken nasıl kendini unutursa, biz de asıl benliğimizi öyle unutuyoruz bu dünyada. Ama ölünce, işin farkına varıyoruz.

Tabii, iş bu kadar basit değil. Lafı kolay, ölüm bu. Nasıl ve niçin olduğunu kaç kişi biliyor ki? Ama, sırası gelince her insan gidecek. Nereye gidiyor? Ağız alışkanlığı, aslında bir “yer”den söz etmek yanlış. Maddesel bir şey değil insan ruhu. Onun için, bir “yer” veya “ruhlar âlemi” deniyor. Gittiği zaman, bir de bakıyor ki içinde bulunduğu yer biraz tuhaf, alışılmamış. Dünyadaki çevresini özlüyor çoğu kez. Geri dönmek istiyor. Tekrar bağlantı kurmak istiyor. Fırsat bulunca da kuruyor.

Nereden mi öğrendik bütün bunları? Bilim adamları, “ölüp de gidenler anlattılar” diyorlar. “Onların bedenleri olmadığı için, canları isteyince bizimle konuşamıyorlar. Bir ruh, özel şartlar var olmadıkça bu dünyadaki bir kimseye kendini duyuramıyor.” Aman, iyi ki duyuramıyor. Yoksa, ortalık çorbaya dönerdi. Ancak, bizim yaratacağımız uygun bir ortamdan faydalanarak, bu tarafla bağlantı kurması mümkün.

İşte, bu uygun ortamlardan biri ve belki de en ilkeli, fincanın etrafında toplanmak. Ruh çağırmak isteyenlerin bu “arzu”ları asıl önemli etken. Fincan ve harfler de malzeme. Herhangi bir insanın arzusu yeterli olmuyor. Aralarında yine “medyum” yeteneği olan birisi bulunmalı. Bu yetenekli kişilerin – diyelim ki – “titreşimleri”, ruhun fincanı istediği yöne doğru itmesine vasıta oluyor. Ruhun parmağı yok ki itsin. Ama, onun kullanabileceği bir titreşimi istekli olarak üretebiliyorsanız, fincanı bu sayede hareket ettirebiliyor.

Nazmiye hanım sağlığında kendi halinde bir ev kadınıymış. Kocası ve dört tane de çocuğuyla birlikte Sivas’ta yaşamış. Yaşlılığında, karaciğer yetmezliğinden hastalanıp ölmüş. Doktorlar öyle dedi, diyor. Şimdi, bu kadıncağız ölünce birden bire âlim mi olacak dersiniz? Yoo, hiç de değil. Sağlığında ne biliyorsa, öldükten sonra da o kadar.

Bilim adamları, ruhların bu dünyada iken bilgi ve idrak seviyeleri ne ölçüdeyse, öldükten sonra da aşağı yukarı aynı seviyede kaldığını söylüyorlar. Özellikle felsefi, dini ve bilimsel konularda bu ölçü değişmiyor. Çoğu yaşarken hangi huya sahipse, aynı kalıyor. O yerin şartları gereği, yavaş yavaş bütün bunlar değişiyor elbet. Ama, çarpma cetvelini bile zorla ezberlemiş biri, öldükten sonra lise matematiği problemi çözemiyor.

RUHLAR, ZİHİNDEN GEÇENLERİ OKUYABİLİYOR

İçinde bulundukları ortamın şartları, onlara bazı imkânlar tanımıştır. Mesela, zihninizden geçenleri rahatlıkla okuyabilirler. “Aaa, bak nasıl da bildi!” hayretinin ardında bu yetenekleri vardır. Yakın geçmişi ve bir ölçüde geleceği doğru olarak tahmin edebilmeleri mümkündür. Tam olarak geleceği bilemezler ama, tahminleri sizinkinden daha isabetli olabilir. O an etrafta olup biteni hissedebilmeleri kolaydır. Nazmiye hanım da postacının geleceğini öyle bilmişti.

Bakın, bir de gerçekten bilgili ve üstün değerde ruhlar var. Bunların çoğu artık dünyaya tekrar tekrar bedenlenip gelmek ihtiyacından kurtulmuşlar. Maksatları öbür âlemdeki ruhları eğitmek, bilgilenmelerini sağlamak. Aynı zamanda, bu dündaya bulunan bizlere de yardım etmek amacındalar. Onlarla irtibat kurabildiğimiz zaman, gerçekten değeri olan bazı bilgileri alabiliyoruz.

 

Halûk Akçam
Kadın dergisi, sayı 8 – 1984 Ağustos

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DİĞER YAZILAR

Dahası - Ötekiler - BAŞKASI

Karanlıktaki Saklı Işık

Kimse yok.... Hiçbir şey yok.... Yokluk bile terk etti beni... Kadehimdeki şarap her gün damarlarımda dolaşan kanla rengini değişerek yeniden damarlarıma hapsoluyor. Elimdeki sigaramı ateşe...

Afiş

İstediğiniz ne zaferdi ne gözyaşı Ne hüzünlü org ne papazın son duası On bir yıl nedir ki on bir yıl Yaptığınız kullanmaktı silahlarınızı Ölüm gözünü kamaştırmaz partizanın Asıldı yüzleriniz...

Bir Romantik Belagat ya da Ahlak Denemesi

Belagat. Bir kendinden geçişin haklı bildirgesi. Bir kendini serimleme, bir politik ölüş, bir-hezayanın-haklılaştırılışından-öte-dillenme olarak. Öyle bir yaratık düşünün ki… Zihnindeki, öğretilmiş ve öğretilenlerin realitesini sorgulayan-şüphelenen...

Unut Gitsin

Yas mas tutma sevgilim, öldüğüm zaman. Toprakta böceklere güldüğüm zaman Duyurunca, paslı sesiyle, ölüp gittiğimi, bir çan... Yas mas tutma sevgilim, öldüğüm zaman Çürüyen gövdem gibi, yitip gitsim...

Yaşama Felsefesi “Önsöz”

Yaşama Felsefesi, somut soyut tüm boyutlarıyla insan ya­şamının içine dağ yarıklarından iner gibi inmektir. İnsan yaşar. Bitkiler, hayvanlarsa yalnızca canlıdır. İnsan niçin, neye göre, nasıl yaşadığını...

Kendine Yürümek I. Bölüm

Kendin olmak, ruhun şekilsiz ve koşulsuz bir hal almasıdır. Ruh, kayıtsızlık içinde uçarken, nesnelere çarpan "varoluş" kendine kaçacak delik arar. Gerçek, bu kendinden geçiş...

Ana

ana işte yerdeyim ağzım açık ve ana bile diyemiyorum ve köpekler geçiyor yanımdan ve durup taşıma işiyorlar; güneş dışında her şeyim var ve takım elbisem berbat görünüyor ve dün sol kolumdan geriye kalanlar gitmişti çok azı kalmıştı, her...

Dücane Cündioğlu: Leyla’ya Kavuşmak Hangi Mecnun’un Haddine?

Yazar Dücane Cündioğlu, son kitabı ‘Motto’yu, bir tür çatı arası metrukatı, evrak-ı perişan olarak tanımlıyor. Çünkü Kapı Yayınları’ndan çıkan kitap, Cündioğlu’nun bugüne kadar sosyal...

Bağımlılık Hikayesi

Peki ya bağımlı olmak. Bu bir hastalık. Bağımlı olmak kendi varlığını reddetmek, kendini yok saymak. “Onsuz yaşayamam” tümcesi de bu durumun iğrenç yansıması. Kişi kendini sevemediğinde...

Fido

Fido (2006) her ne kadar korku kategorisinde yer alsa da bence fantastik-komedi tarzına daha yakın. Zaman olarak 1950'lilere tekabül ediyor. Mekanlar, dekorasyon ve arabalar...

“Fasa Fiso”, hep kitap Logosuyla 6 Nisan’da Raflarda

Şarkılarıyla rock müziğe damgasını vuran Teoman bu defa kalemi, kendi hayatına dair hikâyelerini anlatmak için eline aldı! Teoman’ın, çocuk Teoman’dan rock yıldızı Teoman’a uzanan yolculuğunu anlatırken, zaman...

Dejavu, Erkek ve Kabare

iki dejavu bir dejavu daha ne eder bugün 2 dejavu 3 tesadüf ve 6 tane hatrı sayılır psikoz yaşadım hepsi birbirinden değerli ve öğreticiydi tekrar eden soru 5000...

Orhan Pamuk’tan Yeni Roman: “Kırmızı Saçlı Kadın”

Nobelli yazar Orhan Pamuk’un yeni romanı “Kırmızı Saçlı Kadın” 2 Şubat’ta yayımlanacak. Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflıktan” aylar sonra yayımlanacak bu romanı 200 bin adet...

Bu Dünyanın En Hoş Şeyleri

En güzel şeylerini tanıdım bu dünyanın, Gençlik saatleri çoktan akıp geçmiştir. Nisan, Mayıs, Haziran ıraklara uçmuştur, Tükendim yeter gayri zevki yok yaşamanın. Hayatın çizgileri ne kadar değişiktir, Tıpkı yollar...

Hiç Gözüyle Edebiyat

Kim dolduruyor edebiyatı anlamla? Edebiyat, bir edebiyat küre içinde olup bitiyor. Edebiyat kürede, yazarlar, okurlar, eleştirmenler, kitaplar, dergiler, onların elektronik ortamda kopyaları, yayınevleri, dağıtım...