Kafka

Kafka’yı bu kez bir cinayetler dizisinin ortasında görüyoruz. Kafka, Jeremy Irons’ ın eksiksiz oyunculuğuyla daha da izlenesi bir hal almış. Bir yazardan çok film kahramanı gibi ortalarda dolaşan Kafka’yı seveceğinizden eminim.

“Ben kabuslar yazmaya çalıştım, sense onları yarattın,
“Benim tecrübelerime göre gerçeklik uysal değildir”

Bu sözler 20.yy’ ın en büyük yazarlarından birine ait. Franz Kafka’ ya… 20.yy başları… Devrim nidalarının yükseldiği yıllar.. Prag’ ta kaos kol geziyor. Kafka bir sigorta şirketinde raportör olarak çalışır. Henüz ünlü bir yazar değildir (ki onu tanıyan tek kişi şehrin mezar kazıcısıdır)

Kafka’nın en yakın arkadaşlarından Eduard gizli güçler tarafından öldürülür. Birinci şüpheli de Kafka’dır. Kafka bunun altında bir şeyler yattığın anlar. Derken yer altından çalışan bir anarşist örgütle tanışır. İlk etapta onları pek ciddiye almaz. Onlara katılmaktan çekinir. Kokar. Onlar için yazmak istemediğini söyler. Ancak bilmediği bir şey vardır, Eduard da bu örgütün içinde çalışmış bir eylemcidir ve Kafka bunun nedenlerini araştırmaya başlar. Ama arkadaşını öldüren gizli grubun (Kale’nin) ölen arkadaşıyla bağlantısını ve devletin kirli planlarını öğrendiğinde çok geç olacaktır. Kafka bu karmaşada gerçeklerin peşindedir, bir dedektif titizliğiyle devletin kirli faaliyetlerini araştırmaya başlar. Ama bu kirliliği fark edenler teker teker ölmektedir, ya da ortadan kaybolmaktadır.

Korkunun ve kaosun merkezi ise Kale denilen yerdir. Orası sıra dışı araştırmaların yapıldığı herkesin giremediği gizli bir yerdir. Kafka her şeyi kendince çözer ve Kale’nin sırlarını deşifre eder. Ama bilmediği bir şey vardır, şimdi ölme sırası kendindedir. Film, bu olaylar örgüsüyle finale doğru gidiyor ve Kafka’yı nasıl bir son beklediği üzerine merak uyandırıyor.

Can Murat Demir

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

DİĞER YAZILAR