Ana SayfaYazarlarSelin YıldızSanatın Dönüşümü Üzerine

Sanatın Dönüşümü Üzerine

Sanat, ilerleyen zaman boyunca her zaman değişim halindedir. Akımdan akıma, geçmişten bugüne analiz edildiğinde sanat başlığının fazlasıyla alt yapısı olduğunu görürüz. Sanatı yorumlayıp onu diri tutan sanatçıdır. Eskiden sanatçı ne görürse realist bir şekilde onu eserine yansıtırken, bireyselliğin de önemi arttıkça sanatçı daha çok ne görmek istiyorsa eserine onu yansıtmaya başlamıştır. İşte bu noktada toplumsal sınıfların o döneme ait olan sanat yorumunu da etkilediğini söyleyebiliriz.

Örneğin, zengin bir kişinin bir sanatçıya yaptırmak istediği tablo aslında sanatçının değil satın alacak kişinin yorumlamalarının sonucudur. Bu noktada sanatçı, kendini geçindirmeye çalışan bir birey olarak işini yapmakta ve böylece Karl Marx’ın da yorumlaması ışığında “Sanatçı ile işçi arasında bir fark kalmamaktadır.”

Anlaşılacağı üzere kapitalizm, o dönemin sanatını da etkilemektedir. Eğer günümüzün sanat eserleri bize saçma geliyorsa bunun sebebi sanatçının zihnindeki yansımalardan ziyade toplumun içinde bulunduğu halin yansımasıdır. Bu yüzden sanata karşı çıkarak beyaz bir duvara muz yapıştırmaktan ziyade, felsefi anlamda düşündürebilecek bir yorumlama dönemin sanatçısını yansıtır.

Bu da demektir ki, günümüzün avangartlığıyla ışıldayan sanatına yine o avangartlıkta bir eser oluşturarak başkaldırıda bulunmak. Böyle bir başkaldırı kişiye varoluşçu fikirler ve sorular ortaya çıkararak felsefi düzeyde düşünmesini sağlar, sanat genel tabiri ile ancak böyle amacına ulaşır. Dönemin sanatına karşı çıkmak ve onun zıttı ile ilerlemek, eserde eleştirilecek akımın içine karışmak anlamına gelerek genel amacından bütünüyle sapar.

İnsan, dünyaya olan temasında kullandığı ana akımları kurguları ile var eder. Doğaya ya da başka bir insana olan ahlaki ve estetik temaşasıyla ana akımları oluşturur. Böylelikle sanatın da dönemine göre etkilendiğini bununla beraber felsefenin de etkilenebilir bir akım olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Son olarak sanatın dönüşümüne baktığımızda, günümüzün eserlerine karşı bir anlam çıkaramıyorsak içinde var olduğumuz düzene karşı da anlam çıkaramadığımız sonucuna varırız.

Selin Yıldız

Selin Yıldız
Selin Yıldızhttp://www.felsefehayat.net
1 nisan 1999 tarihinde Bursada doğdum. Uludağ Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden 2021 yılında mezun oldum. Uzun süredir felsefeye duyduğum ilgi sebebiyle okuyup araştırıyorum. Konuşulması ötelenmiş konuları kendi perspektifimle okuyucuya aktarma amaçlı yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

DİĞER YAZILAR