Ana SayfaDENEMEWhatever Happened To Baby Jane?

Whatever Happened To Baby Jane?

Hudson kardeşler gösteri dünyasına küçük yaşta adım atmışlardır. Normal olarak iki kardeş arasında kıyasıya rekabet vardır. Film, iki kardeş arasındaki kıskançlığı ve ölümüne yaşanan bu mücadeleyi anlatıyor.

Jane’ e (Bette Davis) göre Blanche (Joan Crawford), daha başarılı ve gözde durumdadır. İki kardeş de bunun bilincindedir. Ama gün geçmez ki yaşları ilerledikçe; bu mücadeleye kıskançlıkla birlikte kan ve eziyet girecektir.

İki kardeşin yaşları ilerlemiştir. İki olgun kadın olmalarına rağmen aynı evin içerisinde geçinemezler. Kavgalar yine her zamanki gibi ortak geçmişlerinden kaynaklanmaktadır. Jane, sürekli eziyet eden ve sürtüşen taraftır ve engelli kız kardeşine sözgelimi çok iyi bakmaktadır. Ancak durum sanıldığı gibi değildir. İşler çığırından çıkmak üzeredir. Jane, hastalıklı ruh yapısıyla gün geçtikçe yatalak kız kardeşine karşı daha da acımasız bir hale bürünmektedir. Jane, gerçekten hastadır ve acilen psikiyatri tedavisine ihtiyacı vardır. Blanche, kardeşinin bu durumunu görmektedir ve biran önce tedavisini yaptırmak ister ama bu mümkün değildir.

Hayatı boyunca, kimse tarafından sevilmeyen Jane’ in durumu artık çığırından çıkmıştır. Kız kardeşinden kurtulmak istemektedir. Onu yatağa bağlar, aç bırakır, hatta ölesiye döver. Jane’ in bunları yapmaktaki amacı geçmişteki görkemli günlerine geri dönmektir. O, sevgisiz büyümüş koca bir kızdır ve bunun bedelini çok ağır ödeyecektir.

1962 yapımı olan film, psikolojik dram özelliğiyle Bette Davis’ in dev oyunculuğunu gözler önüne sermiş. Gerek özel hayatıyla gerek sıra dışı tavrıyla Bette Davis, gerçekten izlenmeye değer bir oyuncu… İki akademi ödülü kazanmış oyuncu harika bir küçük kız portresi çizmeyi başarmıştır.

Can Murat Demir

Editör (CMD)
Editör (CMD)http://www.felsefehayat.net
Yazılarını Mavi Melek Edebiyat Topluluğu, Düşünbil gibi dergilerde yayınlama fırsatı buldu. FOL Kitap öncülüğünde bazı kitapların hazırlanmasında görev aldı. Bu kitaplardan bazıları "Sorunsallıkta Yaşamak", Jan Patočka, Plotinos, "Tanrı, Ruh ve Mit", Henri Bergson. 2009 yılından bu yana felsefehayat.net'in (kurucu) editörlüğünü sürdürmektedir.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

DİĞER YAZILAR